Biografie

J. de Olde Orgelbouw

Toen ik mijn middenstandsdiploma had behaald en de benodigde papieren voor een eigen vestiging als orgelreparatie en orgelbouw kreeg ben ik ingeschreven bij de kamer van koophandel te Hengelo in 1956.

Er kwam veel werk binnen in de vorm van het schoonmaken repareren van Harmoniums. Ook kreeg ik het onderhoud en het jaarlijks stemmen van het orgel van de Gereformeerde Gemeente te Zeist. Daarnaast kreeg ik veel harmoniumwerk in Vriezenveen en Rijssen en kwam er steeds meer werk binnen voor het stemmen en onderhoud van pijporgels. Tijdens deze periode was mijn vader mijn stemhulp.

Ik importeerde veel gebruikte piano's uit Berlijn. Deze werden geheel nagezien, opgeknapt en verkocht aan particulieren.

In de beginperiode werkte ik vanuit de schuur achter de zaak van mijn moeder. Later verhuisde ik naar een werkplaats aan de overkant van de straat. Op 10-10-1957 ben ik getrouwd met Francina Lucasse. Mijn vrouw is alle jaren verantwoordelijk geweest voor de administratie.

Dirk Lucasse, Jan de Olde en Meindert Kloppenburg
Dirk Lucasse, Jan de Olde en Meindert Kloppenburg voor de werkplaats in Enschede

Meindert Kloppenburg was al tijdens zijn opleiding regelmatig bij ons aanwezig en toonde veel interesse in de orgelbouw. Later kwam hij bij ons in dienst. Mijn zwager Dirk Lucasse, gediplomeerd modelmaker, heeft na zijn diensttijd bij de Marine onderzeedienst, eerst nog enige tijd bij het bedrijf van mijn vader gewerkt en kwam rond het jaar 1965 bij ons in de orgelmakerij werken.

Vanwege ruimtegebruik zijn wij gaan zoeken naar een nieuwe locatie en uiteindelijk vonden wij in Rijssen een zeer geschikte locatie. Het pand hebben wij gekocht en in 1968 zijn wij verhuist naar Rijssen.

Pand Rijssen
Het nieuwe pand in Rijssen

Lees verder >>

Design and Hosting www.sf.nl