Biografie

Firma Vierdag Orgelbouw

Mevrouw van Bommel, een klant in de drogisterij van mijn moeder, was getrouwd met de bedrijfsleider van de firma Vierdag. Toen mijn moeder liet ontvallen dat ik graag meubelmaker wilde worden bleek dat ze daar wel een jonge kracht konden gebruiken. Ik was toen 15 jaar en ben daar in de leer gegaan. Ik werkte in de werkplaats maar ging ook met de heer Vierdag mee op karwei om hem te helpen met stemmen en intoneren. Dat was in het begin uiteraard voornamelijk toetsen vasthouden, maar ik kwam in allerlei kerken, kloosters en zelfs in de Prinsenhof te Delft. Hier was een de antiekbeurs van uurwerken waar wij een speelwerk met orgelpijpjes hebben gerepareerd en opnieuw gestemd.

Ik had het bij Vierdag goed naar mijn zin en langzaam groeide ik in het vak orgelbouw. Ik leerde stemmen, intoneren, het maken van windladen en houten orgelpijpen. Blaasbalgen en zelfstandig klavieren maken was toen nog heel nieuw. Deze werden belegd met palmhout en de halve tonen werden gemaakt van koromandel- of ebbenhout. De keurmeesters Lambert Erné en Hulschman in de hervormde kerken waren zéér strenge keurmeesters, althans in mijn ogen.

Toen de dienstplicht op kwam dagen moest ik mijn plicht vervullen bij het regiment ‘Garde Jagers’. Dat is geweest van begin 1952 tot eind 1953.

Via de kerk kwam ik in contact met Francien Lucasse. Haar familie was na de watersnoodramp in 1953 naar Enschede verhuist en zij woonde met haar ouders niet ver van ons vandaan. Later kregen we verkering.

Lees verder >>

Design and Hosting www.sf.nl